Friday, March 30, 2007
Saturday, March 17, 2007
Thursday, March 15, 2007
Francesco Scavullo
Nu stii cine a fost Francesco Scavullo ? Poate recunosti persoanele pe care le-a fotografiat.







Posted by
octavian.stangaciu
at
8:44 AM
0
comments
Labels: Fotografi
Wednesday, March 14, 2007
Roman Vishniac
Nu o sa va spun intre ca ani a trait, ce aparate foto folosea, cand cum si de ce a facut aceste fotografii sau ce oameni apar in ele. Nu o sa va spun povestile din spatele unor fotografii, povesti dupa care s-au scris carti.
"These are the faces of children I embraced and kissed and loved. I cannot imagine that they are dead, that none would survive... A million and a half children among the six million... But this I knew... I wanted to save their faces, not their ashes."
Roman Vishniac







Posted by
octavian.stangaciu
at
7:03 PM
0
comments
Labels: Fotografi
Tuesday, March 13, 2007
Cele mai scumpe fotografii din istorie








Totalul
287,246,387,200 lei vechi sau 536,909 kilograme de aur
Posted by
octavian.stangaciu
at
3:27 PM
1 comments
Labels: Putina istorie
Trei fotografii in 35 de ani
In 1826 Nicéphore Niépce face prima fotografie permanenta. De la geamul ferestrei sale a resit sa capteze imaginea acoperisurilor invecinate. Timpul de expunere este inca subiect de dezbatere, undeva intre 8 si 20 de ore.
La sfarsitul lui 1838 sau inceputul lui 1839 Louis Daguerre face prima fotografie in care apare un om. Timpul de expunere a fost in jur de 10 minute, traficul si oamenii fiind prea rapizi ( comparativ cu timpul de expunere ) pentru a aparea in fotografie. In schimb, in coltul stanga jos putem observa un om. Se oprise sa isi lustruiasca pantofii.
In 1861 lui James Clerk Maxwell ii vine o idee si il pune pe fotograful Thomas Sutton sa faca 3 fotografii la o panglica folosind 3 filtre colorate in rosu, verde si albastru. Cele trei fotografii sunt developate si proiectate pe un ecran folosind 3 proiectoare fiecare avand un filtru de culoarea aceluia cu care a fost facuta fotografia pe care o proiecta. Asa ia nastere prima fotografie color.
Posted by
octavian.stangaciu
at
2:56 PM
0
comments
Labels: Putina istorie
Friday, March 9, 2007
Autochromes Lumière si 100 de ani de fotografie color
Anul acesta se implinesc 100 de ani de cand fratii Lumière au scos pe piata placile fotografice "Autochromes Lumière" si 104 ani de cand acestea au fost patentate. Desi prima fotografie color a fost facuta in 1861 si au urmat numerosi pionieri ai fotografiei color, placile "Autochromes Lumière" au reprezenat principalul procedeu de obtinere a fotografiilor color intre 1907 - 1935 si a marcat inceputul erei in care materialele fotografice color erau practice ( pentru acea vreme era cel mai practic procedeu ) si disponibile pe piata. Dupa 1935 Kodachrome, Agfacolor Neue si Kodacolor i-au luat locul.
Pentru a creea placile o bucata de sticla usor concava era acoperita cu seva de pin si ceara de albine. Granule de amidon ce erau in prealabil sortate dupa dimensiune si colorate erau aplicate. Acestea erau colorate in portocaliu, verde si albastru si functionau pe post de filtre. Se folosea funingine pentru a umple spatiile dintre granule iar apoi se aplica selac ( o rasina naturala de natura animala sau produsa sintetic ) pentru a proteja granulele si pentru a oferi o suprafata plana pentru emulsia pancromatica ( caracteristica a peliculei alb-negru ce reprezinta sensibilitatea cromatica a negativului, in acest caz marita la lumina rosie si scazuta pentru cea albastra ) ce se aplica odata ce rasina se usca. Placa astfel obtinuta si expusa era developata rezultand un diapozitiv si nu un negativ.
Mai jos puteti vedea mediul "Autochromes Lumière" "in actiune" prin fotografii ce dateaza din ultima parte a primului razboi mondial.



Posted by
octavian.stangaciu
at
10:13 AM
0
comments
Labels: Putina istorie