Friday, March 9, 2007

Autochromes Lumière si 100 de ani de fotografie color

Anul acesta se implinesc 100 de ani de cand fratii Lumière au scos pe piata placile fotografice "Autochromes Lumière" si 104 ani de cand acestea au fost patentate. Desi prima fotografie color a fost facuta in 1861 si au urmat numerosi pionieri ai fotografiei color, placile "Autochromes Lumière" au reprezenat principalul procedeu de obtinere a fotografiilor color intre 1907 - 1935 si a marcat inceputul erei in care materialele fotografice color erau practice ( pentru acea vreme era cel mai practic procedeu ) si disponibile pe piata. Dupa 1935 Kodachrome, Agfacolor Neue si Kodacolor i-au luat locul.

Pentru a creea placile o bucata de sticla usor concava era acoperita cu seva de pin si ceara de albine. Granule de amidon ce erau in prealabil sortate dupa dimensiune si colorate erau aplicate. Acestea erau colorate in portocaliu, verde si albastru si functionau pe post de filtre. Se folosea funingine pentru a umple spatiile dintre granule iar apoi se aplica selac ( o rasina naturala de natura animala sau produsa sintetic ) pentru a proteja granulele si pentru a oferi o suprafata plana pentru emulsia pancromatica ( caracteristica a peliculei alb-negru ce reprezinta sensibilitatea cromatica a negativului, in acest caz marita la lumina rosie si scazuta pentru cea albastra ) ce se aplica odata ce rasina se usca. Placa astfel obtinuta si expusa era developata rezultand un diapozitiv si nu un negativ.

Mai jos puteti vedea mediul
"Autochromes Lumière" "in actiune" prin fotografii ce dateaza din ultima parte a primului razboi mondial.Soissons. Aisne. Franta 1917Soissons. Aisne. Franta 1917Soissons. Aisne. Franta 1917Reims Marne. Franta 1917


0 comments: