Friday, October 12, 2007

Irving Penn - Mai mult decat un fotograf de moda

Incep seria de articole despre maestrii consacrati ai fotografiei cu Irving Penn (16 Iunie 1917 - prezent). Execeland in multe genuri de fotografie, lucrarile lui au avut, si probabil inca au, un impact major asupra fotografiei de moda, portretelor, nudurilor, naturii moarte, fotografiei de publicitate si fotografiei etnografice. A lucrat foarte mult cu revista Vogue, dar este mult mai mult decat un fotograf de moda.

Orice detaliu bibliografic sau analiza asupra operei lui mi se pare complet de prisos (cu mentiunea ca in dreptul unor fotografii o sa fac unele comentarii). O sa las fotografiile sa vorbeasca de la sine.


(Penn a lucrat mult cu revista Vogue. A fost printre primii fotografi care au folosit un fundal simplu, gri sau alb. A construit un fundal angular, un colt practic. Unic si neortodox, dar in acelasi timp, incredibil de simplu, conduce privirea spre model)


(Daca exista o dovada cuantificabila care demonstreaza ca fotografiile foarte bune nu au reguli prestabilite de compozitie, aceasta se regaseste in naturile lui moarte)

(Fotografia asta mi se pare atat de "2007" incat imi da fiori)


(Nu stiu daca putem cuprinde valoarea documentara a fotografiilor pe care le-a facut indigenilor din Peru, Noua Guinee si Maroc)




0 comments: