Saturday, October 20, 2007

Moartea fotografiei asa cum o stim?

1 dimineata, cafelele sunt pe geam la racit, si fotografii isi aprind tigarile.
Problema pe care ne-o punem este: "A murit fotografia, asa cum o stim acum? Probabil ca da, probabil ca nu, dar cu siguranta nu mai are mult de trait." In ce sens?

Fotografia comerciala/de moda o sa dainuiasca pentru totdeauna, cel putin pana cand se va inventa un alt mediu vizual care sa o inlocuiasca. Dar ca arta, este fotografia epuizata? Mai bine zis, sunt subiectele epuizate? S-a fotografiat in 100 de ani tot ce se putea fotogrfia? De
fotografii cu pateu o sa aiba nevoie firmele de pateu atata timp cat vor exista. Mereu apar produse noi, servicii noi, persoane noi, evenimente noi, care trebuiesc fotografiate. Dar la nivel de arta, ce propulseaza fotografia? Ce inspira? Cand intru intr-o galerie de fotografie, ma gadila inimioara sa zic cu cinism (foarte ironic, pentru ca si eu ma atac spunand asta): "Mda, Mapplethorpe a facut mai bine, Imogen a facut mai bine, mda, ideea asta e rasuflata de mult, mda oare l-a copiat de la X sau de la Y?". Sau zic: "Mda a luat ideea lui X si a prezentat-o mai bine, cel putin din punctul meu de vedere."

Discutam cu fotografii cu care eram la cafea si am lansat ipoteza ca, dandu-ni-se o fotografie anume, avand timp, destula mana de lucru si Google+albumele de arta/fotografie (da, toate), in N+1 zile/ore sau chiar instantaneu putem gasi/numi pe cineva care a fotografiat aceeasi chestie, care a avut aceeasi idee.

Ca si mine, ca si noi, multi fotografi contemporani au observat aceast lucru, zic eu. Probabil din acest motiv fotografia contemporana (din punct de vedere al curentului artistic in care se inscrie, nu pentru ca este facuta in 2007) este blamata, chipurile, pentru ca ea se bazeaza pe concept si nu pe talent. Ceea ce s-ar putea sa fie adevarat, sa-ar putea sa nu fie, dar sa fie asta o evolutie (sau involutie) logica? S-au fotografiat toate casele, toate florile, toate x-urile, acum trecem la concepte? Iau un sobolan mort ii pun o sticluta de votca intre membre si il fotografiez pe un fundal verde neon...

Fotografia asta contemporana ii aduce fotografiei in mare ceva mai mult decat para chioara? Peste 50 de ani, peste 100 de ani, va fi aceasta perioada cea mai neagra din istoria fotografiei? Da, peste 100 de ani, daca nu ne ia Gaia pe toti pana atunci, Cobrasnake o sa fie vazut ca un mare om pentru ca a colindat barurile si cluburile si a facut snapshot-uri. In 2107 lumea o sa fie fascinata de cum traiam noi azi in 2007. Dar ca arta... e asta doar o ceapa degerata? Cand vedem un film prost nu zicem: "A fost misto, prentru ca scenariul a abordat o idee geniala, nu conteaza ca actorii si regizorul au fost la pamant.". Zicem direct: "A fost prost!". N-are fler, n-are... acel je ne sais quoi, nu evoca acea impresie de calitate.

Nu blamez pe nimeni, toti suntem implicit contemporani prin anul in care traim, indiferent de ce subiecte abordam, zic eu. Oricat ne-am chinui, subiectele clasice tot o sa aiba un iz contemporan din cauza ca privim altfel lucrurile decat acum 50 de ani. Toti cautam idei, toti cautam acel je ne sais quoi.

Sa vedem... sa vedem ce o sa fie cu generatia mea de fotografi, care au crescut (fotografic vorbind) cu DSLR-ul in mana si cu Photoshop-ul ca shortcut-ul cel mai important din calculator.

Sa vedem daca oamenii care zic: "am DSLR deci sunt fotograf iese gagica-mea super o pun pe HI5, ma f** pe tehnica si istoria artei." o sa aduca ceva, la un moment dat, cand un iluminat, total detasat de tot ce inseamna fotografie si de ideile ei preconcepute o sa faca ceva fenomenal.

Sa vedem daca noi, cei care mancam fotografia pe paine si o devoram cu toata fiinta noastra, cei care vedem nu filme ci 24 de fotografii pe secunda, cei care mergem pe strada si zambim la un afis pentru ca am ghicit (credem noi) diafragama si pentru ca stim noi un fotograf de unde presupunem ca s-a inspirat, o sa aducem ceva la un moment dat.

Ce ma fascineaza e ca fotografia a trecut in 100 de ani, intr-o masura mai mare sau mai mica, prin curentele care in pictura s-au format in sute de ani.

Defapt, pot sa prezic urmatoarea revolutie fotografica DIN ROMANIA (atentie), dar las asta pentru un articol viitor.

1 comments:

Make said...

un blog profesionist scris..imi place mult..keep up the good work