Monday, January 28, 2008

Cand gri este negru

V-a fost promis de catre prietena/prieten/amici un cadou super tare numai pentru a observa cu stupoare ca NU este un colorimetru Gretag Macbeth?

Pentru ca raspunsul este un rasunator DA, ma simt nevoit sa scriu acest post. Intotdeauna trebuie sa fie un nesuferit, recte
moi, care are ceva de comentat.

Cum spuneam, pentru ca NU avem toti un colorimetru Gretag Macbeth (defapt, cine are?) fotografiile noastre arata intr-un fel pe monitorul de acasa si intr-un alt fel, complet diferit, pe monitorul altcuiva. Initial, credeam ca sunt singurul cu muci in freza dar, in ciuda faptului ca mereu sunt plesnit peste fata cu un halucinant
bai eu sunt artist nu stiu pe nimeni care poseda un (nici chiar emitatorii afrimatilor halucinante ca cea de mai sus) colorimetru pentru calibrarea monitorului si/sau cartoane smechere pentru calibrarea aparatului foto.

Monitorul meu, semi-vestitul Samsung SyncMaster 226BW 22'', cand l-am adus acasa nu facea diferenta intre RGB 0,0,0 (negru) si RGB 15,15,15. Cu alte cuvinte 5.88% (15 tonuri din 255 posibile) din tonurile de gri erau defapt 1 ton = negru. Pe monitoarele Eizo calibrate corect se vede diferenta dintre RGB 0,0,0 si RGB 1,1,1! Pare aberant de perfectionist dar nu este chiar asa. Desi as fi preferat mai mult sa se scoale Stalin din mormant si sa vina tip-til la mine in camera in miez de noapte ca sa-mi faca o clisma cu apa rece, m-am apucat sa-mi calibrez monitorul, asa cum am putut, la ochi, iar acum negrul nu mai este negru de la RGB 4,4,4 in sus. RGB 15,15,15 este clar un gri inchis. Ce conteaza daca e gri inchis sau negru sau stiu-eu-ce?

Pentru ca eu memorez chestii cu care sa impresionez fetele (din pacate fetele care ar fi impresionate de asa ceva se lasa asteptate) va pot spune ca Photoshop-ul, dupa cum unii dintre voi poate stiti deja, habar n-are ce-i aia culoare. El foloseste 3 imagini alb-negru (in RGB), fiecare asociata unui canal de culoare. Rosu, verde si albastru. Valoarea pixelui (x,y) (sistem de coordonate desigur) este, sa zicem, 37 pe canalul rosu, 117 pe cel verde si 207 pe cel albastru. Asa pixelul (x,y) are valoarea RGB 37,117,207. Smecher nu? Cu alte cuvinte, da, fara nici un fel de dubiu, capacitatea monitorului de a reda tonurile de gri se traduce in capacitatea de a reda culoarea. Din acest motiv testele pentru monitoare, in special infernalele teste Eizo sunt 90% imagini alb-negru.

Concluzia este ca, fie ca sunteti chititi pe fotografie, fie ca sunteti interesati de ea doar pentru placerea vizuala, calibrati-va monitorul!

Si, pentru ca pot, imediat ce o sa gasesc unul o sa revin cu un infernal test Eizo. Si va spun si de ce se numesc asa.

0 comments: