Tuesday, March 11, 2008

Amintirile unui om bătrân

Citeam azi pe un forum nişte discuţii despre developarea filmelor alb-negru.

Mi-am adus aminte de zilele pe care le pierdeam în baia părintească transformată ad-hoc în cameră obscură. Iniţiativă deloc simplă având în vedere că propteam 5 prosoape, care întotdeauna erau curate şi parfumate, între peretele jegos de afară şi geamul termopan, şi de 2 cearceafuri împăturite în 4 pentru geamul de la usă. Şi acum prosoapele mele mai au urma geamului care le-a tocat.

Deşi am avut la dispoziţie 19 ani că să mă acomodez cu baia părintească pe lumină, niciodată nu puteam naviga fără incidente majore pe întuneric vreme de câteva ore printre chiuvetă, closet, masină de spălat şi alte nebunii. Totul este bine şi frumos până când dai cu femurul în maşina de spălat şi ţi se varsă castronul cu revelator pe pantaloni. Moment în care te sperii pentru că pe sticla de revelator este un "X" mare sub care scrie "coroziv".

Deşi nu vă pot da sfaturi pentru a vă feri de alte probleme de orientare intrinseci lipsei de lumină, probleme gen "nu acolo", ceea ce vă pot spune cu sigurantă este că emulsia pute şi ţi se lipeşte de limbă, pe când gelatina nu. Lucru bun de ştiut mai la vale.

Cu prietenii la o bere şi o pizza contemplam un videoclip filmat pe peliculă. De ce? Camera, să zicem, trăgea cu 24 cadre/secundă. Asta înseamnă că timpul de expunere al fiecărui cadru este 1/24 sec, logic. Cu timpul de expunere blocat la 1/24, este foarte greu să faci fotografii doar cu diafragma (ISO nu se pune... trebuia să schimbi pelicula) deci ai nevoie de filtre neutre şi de lumini gârlă. Şi de pre-flashing, care este un fel de magie neagră.

Şi cum stăteam noi aşa cineva îşi aduce aminte că are în debara o rola de pelicula de film A/N Ilford 35mm. Voi aruncaţi casetele de film după ce developaţi filmul din ele? Noi băgam peliculă de film în ele. Pe întuneric evident. Situaţie în care trebuie să ştii care este emulsia şi care este gelatina. Lucru imposibil de verificat în alt mod decât cu limba şi/sau nasul, ceea ce ne dădea un aer sublim de alchemişti nebuni.

Poate vă întrebaţi DE CE vroiam să folosim peliculă de film în loc de film Ilford de la magazin. Nu ştiu... pentru că puteam.

Aş putea să va spun şi cum foloseşti mai multe cearceafuri şi una bucată pisică pe post de greenscreen sau bluescreen pentru CSO sau chroma key (îi zice în multe feluri) dar deja s-a făcut târziu.

1 comments:

Unknown said...

Chroma cat? :|Trebuie sa imi povestesti maine despre asta.
Tin minte ca tata statea ore intregi, in baie, developand filme cu tot felul de solutii urat mirositoare. Mai tin minte ca era vital sa aiba intuneric. :D Ah, ce vremuri.