Sunday, March 9, 2008

Flashback

Acum foarte mult timp eram la munte şi stăteam cu S. la 2 dimineaţa afară în faţa căşii, napădiţi de molii grotesc de mari şi alte insecte scabroase, uitându-ne ca doi îndrăgostiţi ce eram, cu gura căscată, la cer. Cu sigurantă eram singurii îndrăgostiţi pe o rază de cel puţin 5000 km care puteau depista vânătorul (Orion) care, împreună cu cei doi câini de vânătoare ai săi, Canis Major (constelatie în care se afla Sirius sau Alpha Canis Majoris, cea mai luminoasă stea de pe cer) şi Canis Minor, stătea la pândă pe malul râului Eridanus, râu ce curge din cupa Vărsătorului, urmărind Taurul.

Imi aduc aminte că S. mi-a arătat-o pe Cassiopeia (nevasta lui Cepheus) care era o regina foarte frumoasă dar arogantă si orgolioasă. Aceasta spunea că ea şi Andromeda (fata ei) erau mai frumoase decât toate Nereidele. La auzul acestor vorbe Poseidon şi-a ieşit din minţi şi l-a trimis pe monstrul Cetus să distrugă regatul lui Cepheus. Speriaţi, Cepheus şi Cassiopeia au consultat un oracol de la care au aflat că singurul mod în care îl pot îndupleca pe zeul mării este să o sacrifice pe Andromeda. Aceasta a fost legată la malul mării de o piatră şi lasată acolo la mila lui Cetus. Dar Perseus a venit la timp, a salvat-o şi într-un final au ajuns soţ si soţie. Poseidon a pedepsit-o pe Cassiopeia să stea jumătate de an cu capul în jos (Cassiopeia este în apropiere de Polaris).

Mă uit pe geam şi văd Sirius, Orion, o stea din Canis Minor, o stea din Taur... şi cam atât. Pe la 1 jumătate o să pot vedea câteva din Gemeni... şi pe Marte dacă nu m-a lasat astronomia.

Toate constelaţiile astea îmi dau o idee. Poate vă dau şi vouă.

0 comments: